czwartek, 24 października 2013

Ciasto z dynią

Kolejny pomysł na wykorzystanie dyni. Ciasto jest bardzo proste w wykonaniu. Lekko wyczuwalna dynia, ciasto wilgotne, puszyste, sycące, idealny jesienny smak.

Składniki na blaszkę keksówkę (u mnie 11/26 cm):


  • 2 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru 
  • 1 szklanka oleju
  • 2 szklanki startej na tarce o grubych oczkach dyni
  • 2 łyżeczki kakao
  • pół łyżeczki mielonej gałki muszkatałowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 3/4 szklanki rodzynek

białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier i dalej miksujemy. Nie przerywając miksowania dodajemy po kolei żółtka. Odstawiamy mikser, wsypujemy pozostałe składniki i delikatnie mieszamy aby jajka nie opadły. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. Pieczemy ok. 60 minut do tzw. suchego patycfzka!

Smacznego!





9 komentarzy:

  1. robi wrażenie :)
    wiem, że nikt nie przepada za zostawianiem linków do siebie, ale w innym wypadku ciężko byłoby się nam wszystkim znależć:)
    U mnie jest mix kuchni,moody, kosmetyków itp. jeśli masz ochote sprawdzić to zapraszam :)
    mybeautyjoy.blogspot.co.uk

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, wygląda wyjątkowo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszny zrobiłam i juz sie nie moge doczekac kiedy znow zrobie:)mniam mniam

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepyszne ciasto:)

    OdpowiedzUsuń