czwartek, 24 października 2013

Ciasto z dynią

Kolejny pomysł na wykorzystanie dyni. Ciasto jest bardzo proste w wykonaniu. Lekko wyczuwalna dynia, ciasto wilgotne, puszyste, sycące, idealny jesienny smak.

Składniki na blaszkę keksówkę (u mnie 11/26 cm):


  • 2 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru 
  • 1 szklanka oleju
  • 2 szklanki startej na tarce o grubych oczkach dyni
  • 2 łyżeczki kakao
  • pół łyżeczki mielonej gałki muszkatałowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 3/4 szklanki rodzynek

białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier i dalej miksujemy. Nie przerywając miksowania dodajemy po kolei żółtka. Odstawiamy mikser, wsypujemy pozostałe składniki i delikatnie mieszamy aby jajka nie opadły. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. Pieczemy ok. 60 minut do tzw. suchego patycfzka!

Smacznego!





7 komentarzy: