Składniki na 12 sztuk:
- 200 g startej na tarce dyni
- 170 g cukru
- 150 g mąki pszennej
- 3 łyżki mielonych płatków owsianych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 jajka
- 90 ml oleju rzepakowego
- 2 garści rodzynek
- garść łuskanego słonecznika
- garść prażonych nasion dyni
- 8 drobno pokrojonych suszonych śliwek
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
Składniki suche i bakalie mieszamy w jednym naczyniu: cukier, mąka, proszek do pieczenia, soda oczyszczona, sól, cynamon, rodzynki, śliwki suszone, łuskany słonecznik oraz pestki dyni.
W drugim naczyniu mieszamy składniki mokre: roztrzepane jajka, olej oraz dynię. Łączymy zawartość obu naczyń.
Ciasto przelewamy do formy na muffinki wyłożonej papilotkami. Pieczemy ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.C.
Smacznego!
Swietny przepis i nie musze przerabiac dyni na puree!:)
OdpowiedzUsuńPycha, dziekuję za przepis
OdpowiedzUsuńmniam
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńŁatwe do wykonania i bardzo smaczne. Dobre nawet po 2 dniach. Moje dzieci zajadają się nimi :)
OdpowiedzUsuń