niedziela, 6 października 2013

Muffinki z dynią

Są przepyszne, wilgotne, sycące, idealnie jesienne :-) Polecam, warto wypróbować!

Składniki na 12 sztuk:

  • 200 g startej na tarce dyni
  • 170 g cukru
  • 150 g mąki pszennej
  • 3 łyżki mielonych płatków owsianych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 jajka
  • 90 ml oleju rzepakowego
  • 2 garści rodzynek
  • garść łuskanego słonecznika
  • garść prażonych nasion dyni
  • 8 drobno pokrojonych suszonych śliwek
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
Składniki suche i bakalie mieszamy w jednym naczyniu: cukier, mąka, proszek do pieczenia, soda oczyszczona, sól, cynamon, rodzynki, śliwki suszone, łuskany słonecznik oraz pestki dyni. 
W drugim naczyniu mieszamy składniki mokre: roztrzepane jajka, olej oraz dynię. Łączymy zawartość obu naczyń. 
Ciasto przelewamy do formy na muffinki wyłożonej papilotkami. Pieczemy ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.C. 


Smacznego!



5 komentarzy:

  1. Swietny przepis i nie musze przerabiac dyni na puree!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha, dziekuję za przepis

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  4. Łatwe do wykonania i bardzo smaczne. Dobre nawet po 2 dniach. Moje dzieci zajadają się nimi :)

    OdpowiedzUsuń