czwartek, 25 września 2014

Muffinki z malinami i czekoladą

Ostatnie działkowe maliny i pożegnanie lata. Muffinki z białymi malinami i mleczną czekoladą, można oczywiście kombinować dowolnie- pasują tradycyjne, czerwone maliny oraz gorzka czekolada.


Składniki na 12 sztuk:

  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki oleju roślinnego
  • szklanka malin
  • pół kostki drobno posiekanej mlecznej czekolady (może być inna, ulubiona)
  • opcjonalnie ciemny cukier trzcinowy do posypania muffinek
  • 3 łyżki płatków migdałów na wierzch muffinek
W jednej misce mieszamy składniki suche: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz posiekaną czekoladę. W drugiej misce łączymy składniki mokre- roztrzepane jajko, olej, mleko. Do suchych składników dodajemy mokre i mieszamy krótko, aż wszystko się połączy. Na końcu dodajemy maliny i delikatnie mieszamy. 
Formę do muffinek wykładamy papilotkami, wypełniamy je ciastem, posypujemy ciemnym cukrem trzcinowym oraz płatkami migdałów. Pieczemy ok.25 minut w 180 st.C.

Smacznego!





2 komentarze:

  1. Białe maliny? Nigdy o takich nie słyszałam. Ciekawa jestem, jak smakują :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. inny smak niż tradycyjne, czerwone :-) ale również smaczne

      Usuń