Składniki na 12 sztuk:
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 jajko
- 3/4 szklanki mleka
- 1/3 szklanki oleju roślinnego
- szklanka malin
- pół kostki drobno posiekanej mlecznej czekolady (może być inna, ulubiona)
- opcjonalnie ciemny cukier trzcinowy do posypania muffinek
- 3 łyżki płatków migdałów na wierzch muffinek
W jednej misce mieszamy składniki suche: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz posiekaną czekoladę. W drugiej misce łączymy składniki mokre- roztrzepane jajko, olej, mleko. Do suchych składników dodajemy mokre i mieszamy krótko, aż wszystko się połączy. Na końcu dodajemy maliny i delikatnie mieszamy.
Formę do muffinek wykładamy papilotkami, wypełniamy je ciastem, posypujemy ciemnym cukrem trzcinowym oraz płatkami migdałów. Pieczemy ok.25 minut w 180 st.C.
Smacznego!
Białe maliny? Nigdy o takich nie słyszałam. Ciekawa jestem, jak smakują :)
OdpowiedzUsuńinny smak niż tradycyjne, czerwone :-) ale również smaczne
Usuń