Składniki na małą formę, ja użyłam 24/24:
- 125 g masła
- 100 g cukru
- otarta skórka z jednej cytryny
- 2 jajka
- szczypta soli
- 250 g mąki pszennej
- 1/3 szklanki mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki dżemu morelowego (ja miałam truskawkowy)
Jabłka obrać, przekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne. Każdą połówkę jabłka ponacinać w kratkę tak aby nie przeciąć do końca, skropić sokiem z cytryny.
Masło utrzeć z cukrem i skórką z cytryną puszystą masę. Nie przerywając miksowania dodać jajka, następnie mleko oraz dodawać stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Gotową masę wyłożyć do formy wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Jabłka ułożyć na cieście kratką do góry.
Piec ok. 45 minut w temperaturze 180 st.C. Po upieczeniu posmarować jabłka dżemem.
wygląda pysznie
OdpowiedzUsuń