sobota, 18 października 2014

Ucierane ciasto z jabłkami

Ciasta z jabłkami kojarzą mi się zazwyczaj z cynamonowym aromatem. Tym razem chcę przedstawić przepis na nieco inną wersję tego pysznego placka, otóż delikatnie cytrynowe. Bardzo fajne połączenie.

Składniki na małą formę, ja użyłam 24/24:


  • 125 g masła
  • 100 g cukru
  • otarta skórka z jednej cytryny
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 250 g mąki pszennej
  • 1/3 szklanki mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki dżemu morelowego (ja miałam truskawkowy)
Jabłka obrać, przekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne. Każdą połówkę jabłka ponacinać w kratkę tak aby nie przeciąć do końca, skropić sokiem z cytryny. 
Masło utrzeć z cukrem i skórką z cytryną puszystą masę. Nie przerywając miksowania dodać jajka, następnie mleko oraz dodawać stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Gotową masę wyłożyć do formy wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Jabłka ułożyć na cieście kratką do góry.
 Piec ok. 45 minut w temperaturze 180 st.C. Po upieczeniu posmarować jabłka dżemem.

Smacznego!




1 komentarz: