Składniki:
- 400 ml mleka
- 100 ml śmietany 30%
- 400 ml jogurtu greckiego
- 1/2 szklanki cukru
- 50 g żelatyny
- 5 galaretek o różnych smakach
Galaretkę warto przygotować dzień wcześniej- każdą galaretkę rozpuszczamy w 300 l wrzątku i wylewamy do miseczki lub pudełka plastikowego (łatwiej pokroić w kostkę) do zastygnięcia.
Żelatynę zalewamy 100 ml mleka i czekamy aż napęcznieje. W garnku podgrzewamy mleko, śmietankę oraz cukier i dodajemy napęczniałą żelatynę, mieszamy aż wszystko się rozpuści.
Galaretki kroimy w kostkę. Podłużną formę np. keksówkę wykładamy folią spożywczą.
Do chłodnej i lekko tężejącej masy mlecznej dodajemy jogurt i dokładnie mieszamy. Następnie wylewamy trochę powstałej masy do formy na to pomieszaną galaretkę i postępujemy tak aż wszystkie składniki znajdą się w formie. Wkładamy do lodówki na przynajmniej 3 godziny, najlepiej na całą noc.
Wygląda smacznie :)
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie, mam nadzieję, że dobrze również smakuje
OdpowiedzUsuńWygląda ciekawie same słodkości :)
OdpowiedzUsuń