sobota, 21 marca 2015

Jurtowiec z galaretkami

Bardzo proste w wykonaniu, smaczne i kolorowe. Świetny pomysł na lekki deser.

Składniki:


  • 400 ml mleka
  • 100 ml śmietany 30%
  • 400 ml jogurtu greckiego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 50 g żelatyny
  • 5 galaretek o różnych smakach


Galaretkę warto przygotować dzień wcześniej- każdą galaretkę rozpuszczamy w 300 l wrzątku i wylewamy do miseczki lub pudełka plastikowego (łatwiej pokroić w kostkę) do zastygnięcia.
Żelatynę zalewamy 100 ml mleka i czekamy aż napęcznieje. W garnku podgrzewamy mleko, śmietankę oraz cukier i dodajemy napęczniałą żelatynę, mieszamy aż wszystko się rozpuści. 
Galaretki kroimy w kostkę. Podłużną formę np. keksówkę wykładamy folią spożywczą. 
Do chłodnej i lekko tężejącej masy mlecznej dodajemy jogurt i dokładnie mieszamy. Następnie wylewamy trochę powstałej masy do formy na to pomieszaną galaretkę i postępujemy tak aż wszystkie składniki znajdą się w formie. Wkładamy do lodówki na przynajmniej 3 godziny, najlepiej na całą noc.


3 komentarze: