niedziela, 22 listopada 2015

Ciasteczka bounty

Powinny mieć drugą nazwę- "Jakie to dobre". Kruchutkie ciastka z mnóstwem kokosu i kawałkami mlecznej czekolady.

Składniki (wyszło 16 sztuk):


  • 120 g miękkiego masła
  • 2/3 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 1 duże jajko
  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/4 szklanki wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g mlecznej czekolady posiekanej na drobne kawałki

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać jajko i ubijać do wymieszania się składników. Następnie dodać sól, mąkę, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia i zmiksować do połączenia się wszystkich składników. Na koniec dodać posiekaną czekoladę i wymieszać dokładnie.
Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładać kulki ciasta wielkości dużego orzecha włoskiego w niedużych odległościach od siebie. Spłaszczyć lekko widelcem.
Piec 13-15 minut w temperaturze 175 st.C, aż się zarumienią. Studzić na metalowej kratce (ja nie mam specjalnej ratki do studzenia więc posługuję się tą z piekarnika).

Smacznego!

Przepis pochodzi z tej strony




6 komentarzy:

  1. Hejka! Urocze ciasteczka <3 ostatnio naszło mnie na domowe wypieki i nawet udało mi się coś samemu zorganizować. Twoje ciasteczka postaram się w weekend zorganizować. Pochwalę się ostatnim wypiekiem, nie ma fotki ;/ ale wrzucam link z którego zgarnąłem przepis. Buziaki! :*

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny blog! Widać, że włożyłaś w niego dużo pracy. Wszystkie desery wyglądają bardzo pysznie, gdybyś chciała zaczerpnąć zdrowych inspiracji, to zapraszamy w nasz Kcalmarowe progi :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie ciasteczka! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajny przepis, pysznie to wygląda :-)
    Zapraszam do mnie :-)
    http://www.mecooks.com

    OdpowiedzUsuń