zdrowe owsiano- otrębowe muffinki z odrobiną szaleństwa
W ekspresowym tempie, równocześnie smażąc naleśniki na krokiety powstały pyszne maleństwa:
Składniki na 12 sztuk:
- 1,5 szklanki mąki
- 2/3 szklanki cukru
- 1 duze jajko
- 100 ml jogurtu naturalnego
- 80 ml dowolnego soku owocowego, ja dałam jabłkowy
- pół szklanki oleju
- pół szklanki płatków owsianych górskich
- pół szklanki otrębów pszennych
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- pół szklanki rodzynek
- pół szklanki śliwek suszonych
- Twix - 3 paluszki pokrojone aby wyszło 12 sztuk
Śliwki i rodzynki zalewamy wrzątkiem, po kilku minutach odcedzamy. Do jednego naczynia wsypać i wymieszać suche składniki. W drugim naczyniu wymieszać mokre. Połączyć zawartość obu naczyń wsypać rodzynki i śliwki suszone pokrojone w paski, lekko połączyć z ciastem. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Wylać ciasto do połowy objętości foremki ułożyć po jedym kawałku twixa i zalać pozostałym ciastem.
Piec 25 minut w temperaturze 190 stopni.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz