Składniki na dużą blaszkę:
- kostka drożdży
- 3/4 szklanki cukru
- 4 roztrzepane jajka
- 3/4 szklanki zimnego mleka
- 3/4 szklanki oleju
- 4 szklanki mąki
- 1 kg śliwek umytych, pozbawionych pestek, ja pokroiłam na 8
kruszonka:
- 1 szklanka mąki
- pół szklanki cukru
- cukier wanilinowy
- 12 dag masła
lukier:
- pół szklanki cukru pudru
- odrobina wody, do powstania lekko lejącego lukru
- opcjonalnie kilka kropel soku z cytryny
Wszystkie składniki ciasta dodajemy po kolei do miski, drożdże najpierw rozkruszamy. Zostawiamy na 1-2 godziny następnie mieszamy i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypujemy owocami a następnie kruszonką (wszystkie składniki wyrabiamy i rozkruszamy na ciasto).
Pieczemy 50 minut w 170 st.C.
Ostudzone ciasto polewamy lukrem lub posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
u mnie w domu na to ciasto wołamy "leniwiec", bo praktycznie robi się samo. Więc dla leniwców jak najbardziej :)
OdpowiedzUsuńMniam, wygląda cudownie :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię drożdżowe!
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie. Chyba polecę wypróbować ten przepis, mniam :)
OdpowiedzUsuń