niedziela, 28 września 2014

Warstwowe ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Ten fantastyczny, prosty przepis otrzymałam od koleżanki- dzięki Ada :-) Do ciasta można dodać dowolne owoce, ja zrobiłam ze śliwkami. Ich delikatną kwaskowatość przełamałam słodkim lukrem, wyszło idealnie.

Składniki na dużą blaszkę:


  • kostka drożdży
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 roztrzepane jajka
  • 3/4 szklanki zimnego mleka
  • 3/4 szklanki oleju
  • 4 szklanki mąki
  • 1 kg śliwek umytych, pozbawionych pestek, ja pokroiłam na 8
kruszonka:

  • 1 szklanka mąki
  • pół szklanki cukru
  • cukier wanilinowy
  • 12 dag masła
lukier:

  • pół szklanki cukru pudru
  • odrobina wody, do powstania lekko lejącego lukru
  • opcjonalnie kilka kropel soku z cytryny
Wszystkie składniki ciasta dodajemy po kolei do miski, drożdże najpierw rozkruszamy. Zostawiamy na 1-2 godziny następnie mieszamy i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypujemy owocami a następnie kruszonką (wszystkie składniki wyrabiamy i rozkruszamy na ciasto).
Pieczemy 50 minut w 170 st.C.
Ostudzone ciasto polewamy lukrem lub posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!





4 komentarze:

  1. u mnie w domu na to ciasto wołamy "leniwiec", bo praktycznie robi się samo. Więc dla leniwców jak najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, wygląda cudownie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo apetycznie. Chyba polecę wypróbować ten przepis, mniam :)

    OdpowiedzUsuń