czwartek, 19 marca 2015

Mazurek kokosowy

Dla mnie najlepszy mazurek jaki jadłam. Nie jest za słodki, wyczuwalny smak mleka w proszku, które uwielbiam. Na pewno powtórzę w tym roku.

Składniki na ciasto:

  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g mąki krupczatki
  • 100 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • szczypta soli
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
Z wszystkich składników zagnieść ciasto, wstawić do lodówki na 2 godziny. Rozwałkować i piec 20 minut w 190 st.C

Składniki na masę:

  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 1 i 1/2 szklanki mleka w proszku
  • 100 g masła
  • 100 ml mleka
  • 70 g cukru
Mleko zagotowujemy z cukrem. Dodajemy masło i czekamy aż się rozpuści. Przesiewamy do tego mleko w proszku, wsypujemy wiórki i dokładnie mieszamy. Odstawiamy aż trochę zgęstnieje i wylewamy na ostudzony spód.

Smacznego!

Przepis zaczerpnięty z tej strony.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz