piątek, 20 marca 2015

Sernik nowojorski

Genialny- kremowy, delikatny, rozpływający się w ustach, po prostu idealny. 


Składniki na spód:

  • 70 g roztopionego masła
  • 140 g zmielonych na pył ciastek digestive
Ciasteczka rozdrobnić, ja użyłam do tego malaksera. Zmielone ciastka połączyć z roztopionym masłem. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (spód) i masę ciasteczkową rozłożyć równomiernie. Włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej.




Składniki na masę serową:

  • 900 g twarogu zmielonego przynajmniej dwukrotnie
  • 250 g cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • ziarna z 1 laski wanilii
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 1,5 łyżeczki soku z cytryny
  • 3 duże jajka
  • 1 żółtko
  • 200 ml kwaśnej śmietany 18%
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 

Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę. Nie miksować za długo aby nie napowietrzyć masy, sernik wtedy może opaść. Masę serową wylać na ciasteczkowy spód.
Piekarnik nagrzać do 180 st.C. Na sam dół piekarnika wstawić naczynie żaroodporne wypełnione wrzątkiem (aby sernik nie pękał w czasie pieczenia). Piec sernik 10 minut, następnie obniżamy temperaturę do 110 st.C i piec dodatkowe 40 minut lub dłużej, do czasu aż cała powierzchnia sernika będzie ścięta i sprężysta. Po upieczeniu przez godzinę pozostawić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Ostudzony sernik schłodzić w lodówce przez 12 godzin. 

Smacznego!





5 komentarzy:

  1. Owszem, sernik wygląda na genialny, więc zapisuję przepis, bo nie mogę nie upiec takiej pyszności :).

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dziękuję, jest pyszny i polecam wszystkim!

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, musiał smakować wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda super:) takie kremowe serniki są najlepsze

    OdpowiedzUsuń