piątek, 24 maja 2013

Kakaowe muffinki z masłem orzechowym i polewą czekoladowo-orzechową

Dla smakoszy masła orzechowego i nie tylko :) Ciasto wychodzi dosyć gęste, nie należy się tym niepokoić, muffinki z całą pewnością wyrosną i będą pyszne. 

Składniki na 12 sztuk:


  •  280 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  •  pół łyżeczki sody oczyszczonej
  •  kopiasta łyżka kakao
  • 130 g cukru
  • szczypta soli
  • 12 łyżeczek masła orzechowego (ok. 95 g)
  • 2 jajka
  • 220 ml jogurtu naturalnego
  • 120 ml oleju roslinnego
W jednym naczyniu łączymy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier, kakao oraz sól. W drugim naczyniu mieszamy ze sobą jajka, jogurt, oraz olej. Łączymy zawartość obu naczyń. Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Napełniamy ciastem do 1/3 objętości, następnie na środek wykładamy po łyżeczce masła orzechowego i napełniamy pozostałym ciastem.
Pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 180 st.C. Po upieczeniu muffinki wyjmujemy z formy i studzimy.

Polewa czekoladowo orzechowa:

  • 2 łyżki masła orzechowego
  • pół łyżeczki masła
  • 8 kostek ciemnej czekolady (najlepiej conajmniej 70%)
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki cukru pudru
Wszystkie składniki rozpuszczamy w kąpieli wodnej (mieszamy uważając aby się nie przypaliło). Smarujemy ostudzone muffinki.


Smacznego!








5 komentarzy:

  1. wyglądają pysznie. takie słodko nadziane!

    OdpowiedzUsuń
  2. Muffinki aż się proszą by je zjeść, pycha, czekam na tydziń amerykański w lidlu żeby zrobić zapas masełka orzechowego, przepis notuję do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale niespodzianka. Uwielbiam masło orzechowe i chciałabym jedną :D

    OdpowiedzUsuń